ЕНЕРГОСТАР ПЛЮС, ТОВ

ЕНЕРГОСТАР ПЛЮС, ТОВ

Адреса: м. Харків, вул. Кірова, 11
Телефон: +38(095) 0634241 , +38(097) 2802775
Факс: +38(057) 7298215


2014-12-11 11:05:47

В Україні розроблена концепція державної підтримки енергозбереження




 

Міністерство енергетики та вугільної промисловості запроваджує державний механізм фінансового стимулювання енергозбереження в будівлях. Відповідну концепцію було розроблено спільно з провідними експертними та громадськими організаціями.

Про необхідність державної підтримки енергозберігаючих технологій в житлових будівлях всіх форм власності та будинках бюджетної сфери протягом минулих років говорилося дуже багато. Але в реальності, згідно зі статистичними даними, наведеними відомим експертом-екологом Іриною Ставчук, кількість проектів у цій сфері зменшилася майже вдвічі (з 987 до 554). Сьогоднішня критична ситуація з енергоресурсами змусила і чиновників, і представників бізнесу, і галузевих фахівців негайно розробити невідкладні заходи щодо енергозбереження. Національний Екологічний Центр України, Представництво Фонду Гайнріха Бьолля в Україні, громадська ініціатива «Реанімаційний пакет реформ» та посадові особи Міненерго в дуже стислі терміни підготували концепцію з метою створення реального механізму, за якого кожний власник будівлі може отримати від держави компенсацію частки витрат на роботи по переходу на відновлювальні джерела енергії при опаленні та нагріванні води. Завтра, 10 грудня, Міненерго проведе офіційну презентацію концепції і після громадського обговорення вона вступить в дію.

Державне стимулювання енергозбереження в будівлях включає покриття банківських кредитів або відсотків по кредиту, а також грошові дотації з цільового державного фонду. Створюються привабливі умови для приватних інвесторів, які згодні вкладати кошти в такі енергозберігаючі проекти. При цьому частка державної фінансової підтримки може складати від 30 до 50% в залежності від сфери підтримки (енергозбереження при опаленні, будівництво відповідно до пасивного енергетичного стандарту, використання відновлювальних джерел енергії для опалення та підготовки гарячої води), а також в залежності від об’єму робіт (площа, на яку розраховується проект). Окрім того, надаються додаткові надбавки за поєднання декількох заходів.

Яким чином буде діяти запропонований механізм відшкодування коштів власникам будівель?

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України за участі членів Національної ради з питань ОСББ при КМУ розробило проект Постанови КМУ «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки заходів з енергозбереження через механізм здешевлення кредитів». Будь-яке ОСББ звертається за кредитом до одного з банків, який уклав договір про співпрацю з Держенергоефективності. Банк надає кошти, проводяться відповідні роботи в будинку (будинках), підрядник надає документи про проведення цих заходів (акт виконаних робіт, рахунки-фактури і т.д.). Ці документи подаються до банку, банк через зведений реєстр позичальників надає інформацію про відповідний кредит та виконану роботу Держенергоефективності, тоді Агентство повертає ОСББ 30% від тілу кредиту. Даний механізм спрощує надання державного відшкодування: відсутні конкурсний відбір та проведення експертиз для ОСББ, які бажають отримати державну підтримку, треба лише надати пакет відповідних документів. Очікувати відшкодування доведеться менше, ніж раніше (з 2 років до 2 місяців).

В цілях забезпечення якості таких проектів перед їх запровадженням має проводитися обов’язковий енергоаудит. А при виконанні робіт допускається використання лише сертифікованих товарів, матеріалів та послуг юридично оформлених будівельних фірм, перелік яких буде викладений на спеціальному веб-сайті.

В рамках концепції державного стимулювання встановлений перелік рекомендованих типових проектів з термомодернізації: теплова санація будівлі (часткова або повна), заміна вікон та дверей, ізоляція теплових мереж, застосування відновлювальних джерел енергії при опаленні та для підігріву води (біопаливні котли, теплові насоси, сонячні колектори).

Така державна програма в певному сенсі є революційною для України. Але при всіх очевидних плюсах існують і деякі мінуси. Згідно з думкою експертів, основним недоліком програми є низка проблемних моментів у діючому законодавстві. Зокрема, мова йде про соціальні будівлі (школи, лікарні), в яких відсутній власник. Через це для таких об’єктів програма може бути недієвою. Також під дію держпрограми підтримки енергозбереження можуть не потрапити багатоповерхові будинки, які не оформлені в якості ОСББ.

Тим не менш, при наявних недоліках, якнайшвидше введення в дію концепції державної підтримки енергозбереження в житловому фонді України має дуже велике значення як з точки зору інтересів держави, так і з точки зору інтересів населення.